10 gode råd
Det Kriminalpræventive Råd m.fl. har udarbejdet 10 færdselsregler for sikker trafik på nettet. Reglerne kan minimere risikoen for, at dine oplysninger ender i de forkerte hænder.
Skrevet af borger.dk
Sørg for, at alle programmer på din pc er opdaterede
Mange programmer kan indstilles til automatisk at opdatere til nye og mere sikre udgaver. Brug eventuelt programmer, der holder øje med, at din maskine hele tiden er opdateret. Nogle internetudbydere tilbyder gratis tjek af sikkerheden på din computer inde på deres hjemmesider. Søg yderligere oplysninger hos din internetudbyder.
Brug både antivirusprogram og firewall
Læs om firewalls og om computervirus, og hvordan du beskytter dig hos DK CERT eller spørg hos din internetudbyder.
Vejledninger om sikkerhed hos DKCERT (nyt vindue)
Sørg for, at dit trådløse netværk er krypteret
Hver router-producent har deres egen måde at opsætte kryptering på.
Se i den medfølgende brugsvejledning til din router, hvordan du aktiverer dette på netop din model.
Har du købt en router af BOLIG·NET, leveres den med kryptering aktiveret.
Du finder krypteringskoden i den medfølgende installationsvejledning.
Vær tilbageholdende med at videregive personlige oplysninger
Videregiv kun personlige oplysninger (fx navn, adresse og telefonnummer), når der er behov for det. Vær særlig kritisk, hvis du bliver bedt om at sende oplysninger, der ikke er behov for at opgive, fx CPR-nummer, når du køber varer på nettet.
Det er en fordel at bruge betalingskort eller godkendte betalingsformidlere, når du handler på nettet. Hvis din vare ikke dukker op, kan banken i mange tilfælde føre pengene tilbage til din konto, hvis du har betalt med kort (fx Dankort, VISA eller Mastercard). Når du bruger betalingskort på nettet, skal du kun oplyse kortnummer, udløbsdato og sikkerhedskode. Send aldrig kortoplysninger via e-mail og oplys aldrig pinkoden til dit betalingskort – hverken på nettet eller i telefonen.
Undersøg om forbindelsen på betalingssiden er sikker, før du betaler. Se efter en hængelås eller ”https” i adressefeltet i din browser. Det betyder, at betalingsoplysningerne ikke kan læses af andre. Hverken hængelås eller "https" er dog en garanti for, at siden er sikker. Hvis du vil være helt sikker på ikke at få stjålet eller misbrugt dine person- eller kreditkortoplysninger på betalingssider, bør du kun handle på netsider, der er tilmeldt MasterCard SecureCode og Verified by Visa (3D secure).
Vær meget tilbageholdende med at videregive fortrolige oplysninger
Oplys kun fortrolige oplysninger, herunder CPR-nummer, på netsteder, du har tillid til, og som anvender kryptering (se efter en hængelås eller "https").
Brug adgangskode
Adgangskoder bør bestå af store og små bogstaver samt tal og specialtegn. Adgangskoden skal være nemt at huske, men svært at gætte for andre. Den gode adgangskode består af mindst otte tegn. Anvend ikke den samme adgangskode flere steder, og skift den ud med jævne mellemrum.
Navne på familiemedlemmer og fødselsdage bør ikke bruges i adgangskoden.
Send aldrig fortrolige og personlige oplysninger i e-mail
Banker, kreditkortselskaber og offentlige myndigheder vil som hovedregel aldrig sende dig e-mail med link direkte til en side, hvor du kan logge på med NemID. De vil heller ikke bede dig sende NemID-adgangskode i en e-mail. Vær varsom, hvis du bliver bedt om at gøre den slags – det kan være forsøg på at stjæle dine fortrolige oplysninger. Tag kontakt til afsenderen, hvis du er i tvivl om, hvorvidt e-mailen er ægte.
Oplys ikke fortrolige og personlige oplysninger på sociale netsteder
Overvej om de oplysninger, du lægger online, kan misbruges, fx personlige oplysninger i et elektronisk CV, som du lægger på nettet.
Sørg for, at dine bærbare enheder er sikre
Smartphones, tablets (tavlecomputere) og andre bærbare enheder, der kan gå på nettet, kan også være mål for identitetstyveri.
Lav eventuelt en internetsøgning på ”sikker-smartphone”.
Lær dine børn gode it-sikkerhedsvaner på nettet
Du kan finde gode tips til børn, forældre og lærere på sikkerchat.dk.
Sikkerchat.dk (nyt vindue)